Во пораката до американскиот претседател eо Бајден, кралицата рече дека нејзините мисли и молитви, како и оние на нејзиното семејство и целата нација, остануваат со жртвите, преживеаните и распаднатите семејства, како и со службите за итни случаи и спасувачите, пишува Ројтерс.

– Мојата посета на Светскиот трговски центар во 2010 година ми е врежана во сеќавањата. Ме потсетува дека додека им оддаваме почит на оние од многу нации, вери и потекла кои ги загубија своите животи, ние исто така оддаваме почит на издржливоста и одлучноста на заедниците кои се собраа да се обноват, рече кралицата Елизабета