Во услови на ескалација на тензиите во владата, директорот на ЦУК ( Центар за управување со кризи) Ангелов се соочува со потенцијално разрешување по одлуката на неговата партија да излезе од коалицијата со СДСМ. Драмата што се одвива, обележана со политички маневри и ултиматуми, ја нагласува кревкоста на владината коалиција.

Ултиматум со разрешување од премиерот

Ангелов откри дека премиерот Талат Џафери контактирал со него, навестувајќи на средба на која ќе се разговара за работите. Но, Ангелов нагласи дека неговата партија Достоинство веќе јасно го кажала својот став за нивното заминување од коалицијата со СДСМ. И покрај тоа што го призна авторитетот на Џафери како шеф на владата, Ангелов повтори дека причините зад нивната одлука биле јавно артикулирани.

Џафери најави дека доколку Ангелов иницирал излегување од коалицијата, тој треба да биде разрешен од неговата позиција како директор на ЦУК.

Командант од УЧК ќе разрешува генерал на безбедносните сили

Изгледите за разрешување на Ангелов

Изгледите за разрешување на Ангелов зависи од добивањето поддршка од министрите, вклучително и вицепремиерите поврзани со СДСМ. Извештаите сугерираат дека прашањето било предвидено за дискусија за време на закажаната владина седница, покренувајќи прашања за моменталната рамнотежа на силите во коалицијата.

Несигурност околу одлуката

Додека шпекулациите се вртат околу потенцијалниот исход, остануваат неизвесностите околу тоа дали Џафери може да добие доволна министерска поддршка за разрешувањето на Ангелов. Одлуката, доколку не биде донесена на претстојната седница, може да се одложи за следните состаноци, со што ќе се продолжи политичкиот ќор-сокак.

Одговор од Ангелов

Како одговор на најавената закана, Ангелов се огласи на социјалните мрежи за да ја потврди својата позиција, нагласувајќи ги процедуралните аспекти на неговото потенцијално разрешување. Тој ја подвлече потребата од мнозинска поддршка меѓу министрите, сигнализирајќи ја неговата подготвеност да ја прифати владината одлука без отпор.

Причините зад излегувањето од коалицијата

Одлуката на Достоинство да се повлече од коалицијата произлегува од нерешените поплаки во врска со компензацијата за воените ветерани и семејствата на загинатите бранители од конфликтот во 2001 година. Дополнително, Ангелов откри дека Достоинство ќе влегува во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, што укажува на стратешко престројување како одговор на воочените недостатоци во актуелната коалиција.

Реакции на засегнатите страни

Ангелов ја обелодени својата комуникација со раководството на СДСМ, кое го призна неговиот професионализам и се заложи за негово продолжување на раководството со ЦУК. Нивната поддршка, сепак, можеби нема да биде доволна за да го заштити од политичките последици од заминувањето на Достоинство од коалицијата.