Арбен Таравари, претседателскиот кандидат кој го претставува Европскиот сојуз за промени, на неодамнешната прес-конференција го повтори ставот на неговата партија за формирање коалиција. Потврди дека нема да се усогласат со ниту една партија која се противи на уставните амандмани или на отстранувањето на дваесет проценти за албанскиот јазик.

Европскиот пат како предуслов за коалиција

 

Таравари истакна дека европската траекторија на Македонија не може да биде тема за коалициски преговори. Таравари потврди дека уставните измени се предуслов за коалицирање.

„Покрај тоа, ако некој не е подготвен да го продолжи европскиот пат на Македонија, ние не сме тука“, тврди Таравари.

Загриженост за распределбата на јазикот

Во врска со распределбата на јазиците во Уставот, Таравари  ја наведе лингвистичката инклузивност во Македонија и условот за коалиција.

„Дополнително, со Уставот од 1974 година во Македонија службени јазици беа македонскиот, албанскиот, турскиот, немаа ниту проценти ниту бројки“, објасни Таравари.

Таравари рече дека и Мицкоски и Ковачевски немаат проблем со ова барање.

Покана за претседателска дебата

Таравари упати покани за дебата до своите шест претседателски противкандидати, а одговор доби само од актуелниот претседател Стево Пендаровски.

Сепак, немам одговор од другите за расправата во сабота во 12 часот, дали ќе дојдат или не, ќе ја одржиме“, напомена Таравари.

Посветеност на демократијата

Во образложувањето на етосот на неговата кампања, Таравари ги истакна единството и промените, со посветеност на демократските вредности и инклузивноста.

„Следствено, моето претседателство ќе се води од европските вредности, обезбедувајќи секоја одлука да се заснова на принципите на демократијата“, изјави Таравари.

Претставување на изборниот тим

Таравари ги претстави клучните членови на неговиот изборен тим, нагласувајќи ја нивната стручност и посветеност на поттикнување позитивни промени.

Покрај тоа, тој претстави дел од неговиот изборен тим, вклучително и поединци со различно потекло и искуства, се наведува во соопштението.