Организацискиот директор на Клиниката за токсикологија, Бесија Иљази, деновиве се обрати до албанските медиуми за да ја разјасни потребата од 18 нови позиции кои предизвикаа дебата во јавноста. Контроверзноста е насочена околу големиот недостиг на кадар, доказ за тоа било дека и директорот дежурал за време на неговиот одмор. Илјази ги доведе во прашање работните практики на поранешниот директор Данил Петровски, за кои таа тврди дека вклучува вработување без договори и плата. Здружението на новинари на Македонија го осуди Илјази за ограничување на комуникацијата на вработените со медиумите, наведувајќи дека ја прекршува слободата на говорот.

Недостиг од кадар на Клиниката за токсикологија

Има поединци кои работат овде девет, пет или четири години, додека оние кои работат само неколку месеци се ретки“, објасни Иљази.

Таа нагласи дека и покрај постојаното тврдење дека нема потреба од нови вработувања, Клиниката за токсикологија се соочувала со голем недостиг на кадар. На пример, за време на одморот на директорот, тој дежурал, а административниот персонал мораше да ги покрие основните улоги на шалтер, што укажува на критична потреба од дополнителен персонал.

Незаконско присуство на Универзитетската клиника за токсикологија: 11 лица за кои беше забранет влез по интервенција од ДСЗИ, продолжуваат да работат – одлуката не била потпишана од организациониот директор

Напори за решавање на прашањата за вработување

Препознавајќи ја кадровската криза, Иљази инсистираше на формализирање на договорите за вработување. Таа пријави,

„На 28 февруари испратив барање до Министерството за здравство, кое беше прифатено. Добивме дозвола и од Министерството за финансии слободно да продолжиме со договорите“.

Илјази ја критикуваше практиката вработените да работат без договори или плата на подолги периоди, доведувајќи ја во прашање законитоста и етиката зад таквите практики на Клиниката за токсикологија.

Обвиненија против поранешниот директор

Илјази го обвини поранешниот директор Данил Петровски за неетички практики при вработување.

„Како е можно Петровски да ја вработи својата снаа на 13.02.2024 година, еден ден пред моето доаѓање, а немаше можност да ги вработи биологот и уште осумнаесет долгогодишни вработени? – праша таа.

Илјази тврдеше дека Петровски ги прекршил законските норми со тоа што ги држел вработените без договори или плата и ги принудувал да работат на должност, ситуација која траела до нејзината интервенција.

Медиумски скандали и обвинувања

Како одговор на медиумскиот хаос, Иљази изјави: „

Смешни скандали измислуваат оние кои се навикнати на нефер практики и екстремен национализам“.

Таа ги негираше наводите дека доктор Нико Беќаровски поднел оставка, означувајќи го како „доктор од времето на другарот Тито“ кој шири лаги и дезинформации. Илјази ја истакна важноста на транспарентноста и придржувањето кон законот, тврдејќи дека нејзините напори за спроведување на редот и правилата биле наиде на отпор од оние кои порано работеле според нивните сопствени норми.

Професорот Нико Беќаровски се соочува со обвинувања за етничка омраза од Министерството за здравство – навредувал вработени на договор на Клиниката за токсикологија, професорот најави тужби за клевета

Осуда на медиумските ограничувања

Контроверзноста се продлабочи кога Иљази беше критикувана дека им забранува на вработените да зборуваат со медиумите без нејзина согласност. Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ја осуди оваа акција како обид за цензура и нарушување на слободата на говорот. ЗНМ ги објави плановите за формално обраќање до Министерството и барање одговорност од Иљази и другите вклучени во директивата, повикувајќи на итно повлекување на наредбата.

Состојбата на Клиниката за токсикологија ги истакнува значајните предизвици во однос на персоналот, етиката при вработување и слободата на медиумите. Додека Иљази се стреми да ги реши овие прашања, контроверзноста ја нагласува потребата од транспарентни и правични практики за вработување во здравствените институции.