Спектакл на ДУИ: Затоа што обичните прослави се премногу мејнстрим

 

Во приказ што може да се опише само како карневал на политичка екстаза, ДУИ радосно го прослави изборот на Талат Џафери за технички премиер.

Виски, пушење пури и црвени вратоврски со натпис – Премиер Албанец 28.01.2024, овој настан беше обележан како што Кастро и Че ја обележале победата во Куба.  Новинарите, несвесно затекнати во вкрстен оган на грандиозноста, се возеа наоколу со државни возила, уживајќи во најубавиот поглед од дипломатската кабина во собранието.

Вистински камелеон: Неверојатната еволуција на Талат Џафери

 

Талат Џафери, човек кој знае само да се пробива напред – од офицер во ЈНА, до дезертер од АРМ и командант во УЧК за време на конфликтот во 2001 година. Метаморфозата продолжува преку улогите како пратеник, министер на одбрана и претседател на парламентот, кулминирајќи со победничкиот круг со виски, пури и вратоврски со натпис „Албански премиер“. Браво, Талат, браво!

Регионални медиуми: извинување и аплауз од Косово и Албанија

Прославата не беше ограничена само на Македонија; привлече топ медиуми од Косово и Албанија. Некои дури излегоа на сцената јавно да му се извинат на Ахмети за нивните претходни критики, бидејќи ништо не кажува искреност како јавното извинување на политички карневал.

– „Мислам дека тој е лидерот што и прави најголема штета на Македонија. Не знае. Па што знае Г. Ахмети. Тој знае само да паси овци.“ – Батон Хаџиу – Новинар

Новинарот Батон Хаџиу добро е што не заплака, но тој се извини за секој лош збор за Ахмети и недовербата која ја имал.

Медиумски циркус и непријатни прашања

 

Смел новинар од Икс Порталот Портал Икс кој го направи видеото постави смело прашање на новинарите.. Дали за посетата се платени од ДУИ?

Ова прашање побуди револт и огорченост кај Бленди Февзиу, новинарот од Албанија.

– „Можете ли да ни кажете дали ДУИ ви плаќа да дојдете и да раширите пропаганда, затоа што веќе не може тоа да го прават овде? – Како да прашате дали сум земал пари, не ви е срам да го поставите тоа прашање? – Бленди Февзиу

Сонуваме за единство: затоа што националните соништа прават големи политички басни

 

Февзиу, од центарот на Скопје, ја сподели својата поетска визија за Албанците кои сонуваат за обединета држава. Наративот, проткаен од Охридскиот договор до војната на ОВК, некако заврши со искачувањето на Џафери на владиниот трон, означувајќи го остварувањето на овој божем национален сон.

Специјален прилог со семејството од Косовски клан

 

Во обид да го хуманизира политичкиот спектакл, Косовскиот клан донесе специјални прилози со семејството на Талат Џафери. Неговиот брат го прикажа Џафери како ноќен научник со коефициент на интелигенција, наводно, ривал на Ајнштајн. Навистина возбудлива семејна приказна среде хаосот.

– „Толку работи што, на пример, ако дојде после полноќ, не спие, прво оди да чита, а коефициентот на интелигенција му е висок како оној на Ајнштајн, а можеби и поголем.“* – Братот на Талат Џафери

Дивергентни мислења: Прославата наспроти историски факти

 

Додека ДУИ го прославуваше овој настан, албанската опозиција го отфрли како обично „церемонија на само-фалење“. Според нив, Џафери не е револуционерниот прв албански премиер; историски се случи во 1986 година со Вулнет Старова, кој беше претседател на Собранието на Социјалистичка Република Македонија.

Исто така Синан Хасани беше избран за претседател на Претседателството на СФРЈ.

Извор: Kanal5