20-годишна девојка од Скопје му подлегна на грипот на Инфективната клиника. Овој немил инцидент ја означува седмата и најмладата жртва на грип оваа година, испраќајќи шок низ Државата.

Итниот трансфер на Инфективната клиника

 

20-годипната девојка првично била на преглед на Клиниката за хематологија, но потоа била префрлена на Инфективната клиника. Од клиниката за хематологија не било прецизирано од која болест девојката била испитувана.

Невакцинирани против грип: Сурова реалност

 

Дополнителна тага е и откритието дека младата жена не примила вакцина против грип. И покрај тоа што Министерството за здравство набави 60.000 дози насочени кон ризичните групи, вклучително и оние над 60 години, бремени жени и лица со основни здравствени состојби, овој инцидент ја нагласува критичната важност на вакцинацијата.

 

Комисијата повика на претпазливост

 

Како одговор на ескалацијата на случаите на грип, Комисијата за заразни болести дава строг совет. Тие препорачуваат задолжителна употреба на маски во сите здравствени установи и се залагаат за забрана на посети на домови во кои се грижат старите лица. Овие мерки имаат за цел да го спречат ширењето на респираторните инфекции, грипот и постојаната закана од КОВИД-19.

Смртоносни последици за ранливите

 

Грипот се покажува како особено смртоносен за лицата со сериозни хронични заболувања. Тешките случаи низ целата земја резултираат со пневмонија, при што двајца пациенти моментално се под болничка нега. Оваа мрачна реалност ја нагласува потребата од сеопфатни мерки за здравствена заштита и зголемена јавна свест.

Забележан е епидемиски бран

 

Институтот за јавно здравје известува за значителен пораст на заболени од грип, при што само во изминатата недела се регистрирани 1.675 случаи. Ова бележи зголемување од 41 процент во споредба со претходната недела, нагласувајќи ја итната потреба за директно справување со епидемијата на грип.

 

Извор: Слободен Печат