Домаќин на состанокот е португалскиот премиер Антонио Коста, а главна тема на дискусија ќе бидат социјалните теми во рамките на ЕУ и стратешкото партнерство меѓу ЕУ и Индија.

За време на дводневниот состанок во Порто ќе се одржат две конференции на високо ниво, од кои првата ќе биде посветена на социјални прашања и законодавство од областа на борба против сиромаштијата, зачувување и создавање нови работни места, усогласување на минималните плати, родова еднаквост итн.

Се очекува усвојување на „Декларацијата за пристаништето“, која треба да претставува визија за амбициозна европска дигитална, зелена и фер транзиција.

За време на вечерата утре, лидерите на ЕУ ќе разговараат за состојбата во борбата против пандемијата и извозот на вакцини Ковид-19 од ЕУ во другите делови на светот, особено во земјите во развој.

Во Брисел тие забележуваат дека лидерите на ЕУ можат да го отворат прашањето за односите со Русија за време на вечерата, во светло на повторените инциденти со протерување на европските дипломати, но без да се донесат нови мерки и формални заклучоци.

В сабота, на 8 мај, премиерот на Индија, Наредна Моди, ќе им се придружи на лидерите на ЕУ преку видеоврска, а фокусот на конференцијата ЕУ-Индија ќе биде кон зајакнување на стратешката соработка, трговијата и помошта на ЕУ за Индија во борбата против Ковид-19.