Западен Балкан ни е близок. ЕУ мора уште повеќе да им подаде рака на тие земји, појасни Линхарт за виенскиот весник Хојте

По преземањето на функцијата, Линхарт ја избра Босна и Херцеговина како прва службена дестинација, испраќајќи сигнал дека Западен Балкан останува политички приоритет во надворешната политика на Австрија.