Љутков нагласи дека единствено што гледа СДСМ е како да ги задоволи потребите на невладините и активистите на „Шарената револуција“

-Донесоа национална стратегија која не успеаја да ја реализираат, па се вадеа дека треба да се донесе нов закон кој има само една цел, а тоа е да се исполнат желбите на луѓето од „Шарената револуција“ и дел невладини кои го пишувале Законот, што едно со друго нема допирни точки, изјави Љутков.

Љутков истакна дека власта толку не работи на полето на културата што во овие 4 години тие не можат и да ги одржуваат објектите, не можат да го одржуваат ни она што ВМРО- ДПМНЕ го изгради или да ги завршеше тие кои беа започнати да се прават, туку ги оставија да тонат и да ги гази времето.

-Не можат да донесат никаква реформа и немаат капацитет и затоа во културата сме сведоци на бројни скандали како во Агенција за филм, со филмскиот фонд, театар Комедија, Музеј Битола, театарот во Тетово како и најновиот проблем со директорот во Струмица. Нема никаде инвестиции ниту во аудиовизуелни добра, ниту во творештвото, нема ниту во заштита на културно наследство иако имаа најава дека ќе направат голем бум, но има пад, потенцира Љутков.