Социјалистите, кои пред две години добија 27 проценти и беа на прво место, но никогаш не најдоа коалициски партнери за управување, сега се очекува да добијат 22 отсто од гласовите.

Народната партија се предвидува да добие околу 40 проценти од само 22 отсто пред две години, двојно зголемувајќи ги пратеничките места. Сепак, ова нема да биде доволно за да владее сама и може да се обрати за поддршка до екстремно десничарската партија Вокс.