Според движењето за заштита на животните „Лајка“, во охридско, на излезот кон Струга, подигнат е ринг за борба со кучиња, а во овој ринг се измачуваат кучињата.

„Ликови кои и се добро познати на полицијата организираат борби, но не им пречат на властите (за наша безбедност, моравме да ги цензурираме лицата). Со трофеи, со присуство на луѓе од други градови и земји (претходно организирано во логорот Андон Дуков, и низ сите други струшки и тетовски села), со цела организација што е јасно видлива дури и за полицијата, која никого не санкционирала. со години (од наши извори дознавме дека еднаш дури ја бркале кога по дојава отишле на сред таква борба полна со крвопролевање на невини суштества)“, вели „Лајка“.

Од таа гледна точка, се доаѓа до заклучок дека многу закони се прекршени како резултат на ова ужасно однесување и дека организаторите на настанот се сметаат себеси над законот.

Извор: A1ON