Властите во Германија започнаа масовна операција со која се зафатија софистицирани измами за крипто, што резултираше со апсење на шест лица во различни европски земји. Првичните извештаи наведуваат дека ваквата измамна шема украла над 36,2 милиони долари вредни виртуелни валути од физички лица низ цела Европа.

Рации спроведени во Полска,  Македонија и Шведска

Според Националните вести, истрагата од германската полиција е покрената откако локалното население обвини банда за кражба на над 7 милиони евра (8,5 милиони американски долари) во земјата преку лажни платформи за трговија преку Интернет, што промовираше висок принос на приносот од инвестирање во крипто-валути.

Пет од шесте лица беа приведени од властите во Бугарија, а едно во Израел, наведува медиумот, во соработка со Европол. Исто така, беа извршени рации во Полска, Северна Македонија и Шведска како дел од истрагата, наведуваат медиумите.

Европол издаде изјава за тоа како работела измамата за милионер во дигитални средства:

Криминалната група водеше најмалку четири вакви платформи за трговија со професионален изглед, привлекувајќи ги жртвите преку реклами на социјалните медиуми и машините за пребарување. Членовите на криминалната група се претставуваа како искусни брокери кога контактираа со жртвите преку кол центарот што тие го имаа поставено. Осомничените користеле манипулиран софтвер за да ги покажат придобивките од инвестициите и да ги мотивираат жртвите да инвестираат уште повеќе.

Понатаму, органите на прогонот потврдија заплена на имот, накит, луксузни возила, електронски уреди и 2 милиони евра (2,4 милиони американски долари) во готово, наводно, поврзани со мозоците на измамата.

Центрите за повици каде што измамниците ја водеа својата измамна инвестициска шема биле со седиште во Бугарија и Северна Македонија, водени претежно од израелски граѓани.

Исто така, властите веруваат дека криминалците переле украдени пари преку школки компании основани во земјите на Европската унија.

Но, степенот на жртвите стигнал до Шпанија, каде што, наводно, биле поднесени 300 жалби од луѓе кои, наводно, биле измамени од истите измамници.