Во екот на тековната расправа за измените на Законот за коцкање, ВМРО-ДПМНЕ го зазема централното место со жестока критика, расветлувајќи ја, како што тврдат, манипулативната тактика на ДУИ. ВМРО-ДПМНЕ, цврсто се спротивставува на овие измени, тврдејќи не само кршење на европското законодавство, но и скриени интереси.

Наводите на опозицијата:  Манипулативни потези на ДУИ

Бојан Стојановски, претставник на ВМРО-ДПМНЕ, ја разоткрива, како што тврди, манипулативната агенда на ДУИ. Предложените измени и дополнувања на Законот за коцкање, наводно дизајнирани за заштита на децата, се дизајнирани за реализирање на личен интерес.

„Државна лотарија закупи поранешен ресторан за свадби за 2.6 милиони евра, знаете кој е сопственикот? Еден господин од вашата пратеничка група и неговото најблиско опкружување Финансиската полиција отвори предистрага, 19-годишен кумановец ќе набавува апарати за коцкање за Државната лотарија, Хеј ДООЕЛ од Груби Бела преку Машовиќ до Јахоски. Прв управител на Хеј ДООЕЛ братучетка на Груби“, порача Бојан Стојановски.

Одек на протестот: Здруженијата и масовните протести се спротиставуваат на ДУИ

Додека се одвива седницата на Комисијата, здруженијата што ги претставуваат организациите за игри на среќа организираат протест, жестоко се спротивставуваат на предложените амандмани. Тие не само што предупредуваат да не се гласа за измените туку и ја обвинуваат власта, особено ДУИ, дека делува од личен интерес.

Горан Стојменов, портпарол на здруженијата, упатува строго предупредување за ескалација на демонстрациите доколку се игнорираат нивните грижи. Според Стојменов, измените, врамени како заштита на младите, се стратешки трик за затворање на легални домашни компании, со што се отвора патот на владата, особено на ДУИ, да го заземе бизнисот на странските компании преку онлајн платформи.

Последици од предложените измени на законот за коцкање: Судбината на 10 илјади вработени виси на конец, „САКАМ ДА РАБОТАМ“ против политички поттикнати напади на легалното коцкање

Манипулативни потези на ДУИ за заштита на бизнис интереси

Во оваа тензична пресметка на спротивставени перспективи, критиката на ВМРО-ДПМНЕ дава остра слика за наводната манипулација на ДУИ зад измените на Законот за коцкање. Обвинувањата за заштита на деловните интереси под превезот на заштита на децата фрлаат темна сенка врз законодавниот процес.

Како што се развива дебатата, сложената мрежа од врски, наводи и критичко испитување од ВМРО-ДПМНЕ носи наратив што ја доведува во прашање искреноста на намерите на ДУИ зад предложените измени на Законот за коцкање. Вкрстувањето на политиката, бизнисот и моралот станува уште поматно бидејќи ВМРО-ДПМНЕ има за цел да го разоткрие она што тие го доживуваат како манипулација со законодавната власт.

Извор: ТВ21