Малку подоцна партискиот прес-центар на ГЕРБ излезе со соопштение во кое соопшти дека предлогот на ПП-ДБ е одложен за нови 24 часа преговори. „Категорично наведуваме дека утре, 19 март 2024 година, преговорите со ПП-ДБ ќе завршат до 12 часот. Кандидатот на ГЕРБ за министер-претседател Марија Габриел утре со конечна одлука ќе оди кај претседателот Румен Радев“, се наведува на крајот на позициите.

Криза во преговорите

Во преговорите меѓу двете формации настана криза. Најпрво, Марија Габриел ја обвини ПП-ДБ дека одбила да ја направи ГЕРБ-СДС рамноправен партнер во администрацијата. Се заканија и дека денеска на вечера ќе дознаат дали одиме во влада или на избори. Како одговор, десното крило изјави дека Герберите не сакаат да го прифатат нацрт-договорот, подготвен заеднички од преговарачкиот тим и повикаа на лична интервенција на лидерот на Гербер, Бојко Борисов.

Габриел, пак, денеска на средбата со шефот на државата ги донесе актуелниот премиер и нејзиниот иден вицепремиер Николај Денков, како и копретседателот на ПП-ДБ Кирил Петков. Ова изгледаше како знак дека двете политички сили постигнале разбирање по вчерашната пресметка. Политичарите останаа со шефот на државата за да разговараат со него зад затворени врати.

Околу половина час подоцна Габриел и Денков дадоа изјава за медиумите. Габриел објасни дека ПП-ДБ „се молеше“ (мисла што ретко ја повторуваше – бел.а.) уште малку време за да ги заврши преговорите и додаде дека се надева дека преговорите ќе бидат завршени во следните 24 часа. . Впрочем, по завршувањето на мандатот, двете политички сили имаат цела недела додека не им се нареди да му дадат одговор на Радев. 7 дена е рок кој не го прифаќам“, рече кандидатот за премиер.

Таа нагласува дека меѓу ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ нема разлики во однос на приоритетите на нивното генерално управување, туку тие треба да одат рака под рака со прашањето за составот на владата. Тук предвидува дека прашањето за идните министри се заснова на триење меѓу двете политички сили.

Во пракса, Денков го делеше истото мислење – рече дека договорот и составот на кабинетот треба да дојдат како пакет. Тој со задоволство сподели што десничарите добиле согласност од герберитите да го потпишат нацрт-договорот за заедничко управување (текстот на документот – најдолу), кој го подготвиле преговарачите.

Вреди да се напомене дека лидерот на ГЕРБ, Бојко Борисов, кого сите го повикуваат да интервенира, продолжува да молчи. Тој не се појави на средбата со Радев, иако како лидер на пратеничката група на ГЕРБ-СДС требаше да му го претстави на претседателот кандидатот за премиер на неговата политичка сила. Наместо Борисов, со оваа задача беше поставена заменик Теменуцка Петкова.

Можен кабинет

Претходно денеска во јавноста излезе составот на кабинетот во кој ГЕРБ-СДС е претставена со шест министри, освен Габриел, кој се очекува да остане министер за надворешни работи. Но, Николај Денков по средбата со претседателот рече дека десничарите првпат ја гледаат оваа листа и не се согласуваат со неа.

Интересно е што другите номинирани многу се разликуваат од она што го кажа Борисов. Набргу на петмина министри им спомна дека мисли дека ако остане во идната влада ќе ја скрши. Тоа се министерот за финансии во заминување Асен Василев, министерот за одбрана Тодор Тагарев, економистот Богдан Богданов, министерот за туризам Зарица Динкова и министерот за спорт Димитр Илиев. Од петмината, пак, на списокот само Тагарев го замени човек од ГЕРБ, а во исто време на партијата и се припишуваат министерствата за надворешни работи, труд, образование, животна средина, иновации и енергетика.

Марија Габриел (ГЕРБ-СДС) – министер-претседател и министер за надворешни работи;

Николај Денков (ПП-ДБ) – заменик-министер-претседател за европски прашања;

Асен Василев (ПП-ДБ) – министер за финансии;

Калин Стоанов (ПП-ДБ) – Министер за внатрешни работи;

Андреј Цеков (ПП-ДБ) – Министер за регионален развој и благосостојба;

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) – министер за труд и социјална политика;

Христо Гаџев (ГЕРБ-СДС) – министер за одбрана;

Атанас Славов (ПП-ДБ) – министер за правда;

Красимир Влчев (ГЕРБ-СДС) – министер за образование;

Катја Панева (ПП-ДБ) – министер за здравство;фна

Крстјо Крстев (ПП-ДБ) – министер за култура;

Ивелина Василева (ГЕРБ-СДС) – министер за животна средина и води;

Кирил Вътев (ПП-ДБ) – Министер за земјоделство и храна;

Росен Желазков (ГЕРБ-СДС) – министер за иновации;

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) – министер за енергетика;

Богдан Богданов (ПП-ДБ) – министер за економија и индустрија;

Георги Гвоздеиков (ПП-ДБ) – министер за транспорт;

Александар Јоловски (ПП-ДБ) – министер за електронска влада;

Зарица Динкова (ПП-ДБ) – министер за туризам;

Димитар Илиев (ПП-ДБ) – министер за спорт;

Останува да видиме кој би бил исходот од преговорите и каква влада би имала Бугарија.

Извор: Сега.бг