Донацијата во  Будинарци во општина Берово, лично ја донесоа и предадоа претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и партискиот потпретседател Владо Мисајловски.

Тие денес се меѓу граѓаните, кога им е најтешко. Помагаа на терен.

-Би сакал да се заблагодарам на луѓето, тука сме ние колку можеме ќе помагаме, но мора да имаме во предвид дека овие луѓе се вистинските херои коишто вложија вон човечки напор да целата работа ја стават под контрола и да не дозволат населените места овде во Берово бидат изгорени, истакна Мицкоски.

Мицкоски денеска на прес конференција истакна дека ВМРО-ДПМНЕ е мобилизирана, ја следи состојбата и директно од терен ќе помага на населението каде што има најголеми зафати од пожар, а вети и донација на основни средства за жителите на Берово.

Пристигна првата донација од ВМРО-ДПМНЕ, а Мицкоски заедно со граѓаните истовареше вода.

Во разговор со граѓаните кои му приоѓаа, Мицкоски посочи дека целта на ВМРО-ДПМНЕ е да помага на граѓаните, додавајќи дека состојбата со пожарите излегла од контрола, бидејќи недостига институционално раководење.

Како што претходно најави, Мицкоски останува на терен со граѓаните до кога ќе им биде потребна помош.

Меѓу граѓаните кои се најпогодени од пожарите денес дојде и премиерот Зоран Заев. Тој се сликаше, даде изјава, влезе во луксузниот автомобил и си замина додека зад него гореше цела планина.

Наместо да дојде да помогне, тој дојде да го видат.

ВМРО-ДПМНЕ на терен со помош. Највисокото партиско раководство истовараше камион со донација, да им се донесе на граѓаните тоа што им е најпотребно.