-Ситуацијата е исклучително драматична и ќе биде многу важно сега да се преземат итни чекори и подобра контрола, рече Меркел.

Таа претходно одржа видео-конференција со вицеканцеларот Олаф Шолц и премиерите на 16 германски покраини со цел да ги координира одговорите на зголемувањето на бројот на случаи на инфекција, пренесува АП.

Меркел рече дека учесниците на состанокот се согласиле дека усвојувањето построги мерки против вирусот во иднина ќе биде поврзано со бројот на приеми на пациенти во болниците.

Во регионите каде што стапката на хоспитализација е повисока од три на 100.000 жители за седум дена, пристапот до јавни, културни и спортски настани и ресторани ќе биде ограничен на оние кои биле или вакцинирани или закрепнати.

Новите мерки треба да ги одобри горниот дом на парламентот на Бундесрат, што би можело да се случи утре.