Во запрепастувачко откритие, Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ, обелодени детали од таен собир и заговор во кој учествувале клучни политички фигури, чија цел била да организира промени кои се штетни за неговата партија. Говорејќи на митингот во општина Бутел, Мицкоски расветли средба која наводно ја свикале Стево Пендаровски, Артан, Ахмети, Бујар Османи и Ковачевски во претседателската вила.

Зад затворени врати: Заговор против ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски направи слика на дослух и подметнување, обвинувајќи ги присутните дека смислуваат шема за манипулирање со кривичниот законик, амнестии и влијание врз судските одлуки за поткопување на ВМРО-ДПМНЕ. И покрај отсуството на легалистички дискурс, Мицкоски тврди дека единствената цел на собирот била да се нанесе штета на неговата партија, без оглед на уставните ограничувања.

Измените во Кривичниот законик

Раскажувајќи ги настаните, Мицкоски ги откри обидите на Пендаровски да му се додворува на Ахмети, придружени со конкретни барања. Иако набргу потоа се материјализираа измените на Кривичниот законик, Мицкоски неуспехот на пошироката шема го припиша на будноста на ВМРО-ДПМНЕ. Тој ги отфрли дискусиите за минатите администрации и владеењето на ВМРО – ДПМНЕ како ирелевантни одвлекувања од решавањето на сегашните предизвици.

Фокусирање на иднината: Приоритет на интересите на Македонија

Истакнувајќи ја итноста за решавање на итните прашања, Мицкоски ја подвлече потребата да се надминат партиските агенди и да се фокусираме на санирање на актуелната реалност. Тој ја критикуваше наводната рамнодушност на Пендаровски кон пошироките последици од неговите постапки, истакнувајќи го штетното влијание врз македонското население.

Повик за акција: мобилизирање против заговор

Мицкоски упати собирен повик за граѓаните да се обединат против, како што тој го смета за заговор чија цел е дестабилизација на Македонија. Апелирајќи за широко учество на претстојните избори, тој повика на решително отфрлање на ДУИ и СДСМ, осудувајќи ги нивните тајни договори и наводните напади врз интересите на Македонија.

Додека Македонија се наоѓа на крстопат, откритијата на Мицкоски внесуваат нова димензија на интрига во политичкиот пејзаж. Додека наводите за тајни махинации се наѕираат, електоратот се соочува со клучна одлука која може да ја обликува траекторијата на нацијата во годините што доаѓаат.