На митинг во Карпош, Христијан Мицкоски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, ја критикуваше кандидатурата на Стево Пендаровски за претстојните претседателски избори во Македонија. Мицкоски потврди дека тетката на Ковачевски, Жана, би била подобар кандидат, велејќи: „Подобро е Жана да беше кандидат од слугата на Али Ахмети, Стево Пендаровски“.

Воедно, коментарот на Мицкоски доаѓа како одговор на вчерашната изјава на Ковачевски дека не ја кандидирал тетка му Жана.

Мицкоски посочи дека не ја познава жената, но е сигурен дека е интелигентна и прекрасна дама.

Ставовите на Мицкоски за мандатот на Пендаровски

Мицкоски го доведе во прашање досието на Пендаровски, истакнувајќи дека Пендаровски не е видно активен веќе пет години, додека тврди дека решил илјадници проблеми. Мицкоски го предизвика Пендаровски да наведе само еден проблем што тој го решил, нагласувајќи дека наместо тоа може да наведе десет проблеми што ги создал Пендаровски.

Повици за поддршка за Гордана Силјановска Давкова

Мицкоски ги повика поддржувачите да гласаат за Гордана Силјановска Давкова, нагласувајќи ја потребата од промени. Тој ги охрабри гласачите да излезат во голем број на 24 април да ја поддржат кандидатурата на Силјановска Давкова и на 8 мај да помогнат да се донесе нова насока за Македонија.

Избори и иднината на Македонија

Мицкоски претстојните избори ги квалификува како клучни за иднината на Македонија, наведувајќи дека тие не се за да се биде про-ЕУ или против ЕУ, туку за избор на пат кој води кон горда и просперитетна Македонија. Тој ги критикуваше СДСМ и Пендаровски за, како што рече, предавствата и договорите кои и нанесоа штета на државата, повикувајќи на влада која ќе има приоритет на реформите, трансформацијата и економскиот просперитет.

Мицкоски потсети на катастрофалните изјави на Пендаровски, како таа дека Гоце Делчев бил Бугарин или дека доколку не бил претседател, самиот би се иселил од овде.

Забелешките на Мицкоски на митингот го одразуваат ставот за кандидатурата на Пендаровски и повикот за промени во раководството на Македонија.