Претседателот на Црна Гора, Јаков Милатовиќ, во средата во Њујорк разговараше со американскиот државен секретар Ентони Блинкен и рече дека очекува САД дополнително да ја поддржат Црна Гора во забрзувањето на нејзиниот европски пат, соопштија од кабинетот на Милатовиќ.

Според соопштението, Милатовиќ го информирал американскиот државен секретар за достигнувањата на Црна Гора во демократскиот развој.

„Соговорниците се осврнаа и на актуелните настани и предизвици на меѓународен план. Милатовиќ уште еднаш ја истакна важноста на стратешкото партнерство меѓу Црна Гора и САД“, соопштија од Кабинетот на претседателот на Црна Гора.

 

Претседателот на Црна Гора, Јаков Милатовиќ, ја предводи делегацијата која учествува на Генералната дебата на 78. сесија на Генералното собрание на Обединетите нации од 18 до 23 септември во Њујорк.