Во значаен политички развој, и СДСМ и ВМРО – ДПМНЕ недвосмислено го отфрлија условот на ДУИ за претседателска поддршка, односно застанување зад претседателскиот кандидат во претстојниот втор круг. Условот со кој се бараше следниот избор на претседател да се одржи во Собранието, а не од граѓаните, беше брзо отфрлен од двете партии.

Услов за претседателска поддршка на ДУИ: Одбивање од клучните играчи

Претставниците и на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ повторија дека претседателот треба да го избираат директно граѓаните, нагласувајќи ја нивната посветеност на демократските принципи. Од штабот на Пендаровски утринава се огласија и со соопштение, во кое го повторија ставот и целосно го отфрлија условот на ДУИ.

Опозицијата ја отфрла уцената!

Опозицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ најостро ја осуди она што тие го сметаат за „уцена“ на Артан Груби, истакната личност во ДУИ. Во соопштението објавено утринава, тие го изразија своето одбивање да преговараат според она што тие го оценија како ултиматум.

Непопустливиот став на ДУИ

И покрај ставот на опозицијата, Артан Груби останува решителен, наведувајќи дека ДУИ не се двоуми околу поставувањето услови. Тој го бранеше предлогот за избор на претседател во Собранието, предлог кој наиде на остар отпор од големите партии.

Предлогот на ДУИ да се избере претседател со Бадентерово мнозинство ја нагласува нивната желба да бидат клучен играч во политичкиот процес. Историски гледано, интегративците имаат слични барања за консензус пред секои претседателски избори, истакнувајќи ги нивните напори да влијаат на исходот.

Отфрлањето на условот на ДУИ и од СДСМ и од ВМРО-ДПМНЕ ја нагласува важноста на одржувањето на демократските принципи во изборниот процес. Додека Македонија се подготвува за претстојните претседателски избори, политичкиот пејзаж продолжува да се развива, при што преговорите и динамиката на моќ играат клучна улога во обликувањето на иднината на земјата.