Иконому истакна дека студентите и академската заедница даваат светол пример, а „нивната одговорност покажува дека бараат отворање на универзитетите со физичко присуство“.

-Од моментот кога студентите и студентките ни испраќаат порака, должни сме да го почитуваме тоа. Како и да е, Владата веќе одамна изјави дека поддржува универзитетското образовани да биде со физичко присуство и нашата обврзаност сè уште важи, доколку вакцинацијата и здравствените податоци ни го дозволат тоа, рече Иконому.

Универзитетите во Грција се затворени од почетокот на пандемијата во март 2020 година, а студентите следеа онлајн предавања.