Обликување на иднината: Граѓаните како вистински суверен

Во доменот на владеењето, граѓаните стојат како единствени суверени, кои имаат овластување да назначуваат и, што е најважно, да отповикаат функционери. Овој неоспорен факт ја формира основата на нашата држава. Иницијативата за избори за градоначалник потекнува од политичка партија која во изминатите шест и пол години, предводена од поранешниот претседател на партијата и актуелен министер, г. Пенов, го надгледуваше доменот на локалната самоуправа. Според Љупчо Пренџов, претставник на ВМРО-ДПМНЕ, тоа подразбира изработка на законски решенија врз основа на проверени податоци, како што беше кажано во неодамнешната дебата на „Топ тема“ на ТВ Телма.

„Навистина е срамота да 6 ипол години како партија раководите со Министерство за локална самоуправа и при тоа немате ниту еднаш побарано промена на закон за локална самоуправа, туку тоа го правите на десет дена пред крај на мандат, изјави Пренџов.

Оценување на изборните модели: Повик за прагматизам

За вистински да се изврши промена без да се подлегне на популизмот, се поставува релевантното прашање: Што го сочинува оптималниот изборен модел? Дали, на пример, треба да усвоиме сценарио слично на Србија, каде што се избираат само советници, а потоа да избереме градоначалник кој лесно може да се смени? Пренџов го смета ова како сериозна работа што заслужува дискусија, но го посочува збунувачкото доцнење во презентирањето на таков предлог. Тој, како и значаен дел од јавноста, се прашува зошто Ристо Пенов не го доставил ова многу порано, што овозможило темелно испитување пред техничката влада.

Предлог за законски измени: Иницијатива на ЛДП

Пренџов ја поздравува иницијативата на ЛДП за законски измени во обид да се промени процесот на избор на градоначалник. Тој предлага да се разгледаат критериуми како исполнување на програмата во првите две години, па дури и во првата година. Тој навлегува во сложеноста на ситуациите кога искусни градоначалници, како оние на Аеродром и Штип, се соочуваат со предизвици во извршувањето на капиталните проекти поради ограничувањата на централната власт. Пренџов поставува прашања кои предизвикуваат размислување: Дали да смениме министри, премиери или градоначалници?

„ЛДП се залагаше за отворени листи, една изборна единица и еве сега за отповикување на градоначалници. Владата на СДСМ во последните 4 години, 3,5 години без вашите пратеници не може да функционира и ќе паднеше. Зошто ако бевте сериозни не му кажавте на СДСМ овие три барања се наши или Влада ќе немате“, рече Пренџов.

Навигациски дилеми: Акт за балансирање во локалната самоуправа

Претставникот на ВМРО-ДПМНЕ ги истакнува и случаите кога градоначалниците успешно иницирале проекти, како градење на градинка обезбедиле средства, но се соочуваат со пречки од Министерството за финансии кое не им давало средства за  негувателки. Пренџов гледа позитивно на предложената идеја, но се сомнева дека е намерно пуштена во време пред избори.

Извор: Телма

Извор: Kurir