Последниот прекин на огнот во Судан меѓу армијата и Силите за брза поддршка не успеа бидејќи во вторникот се разгореа борбите во главниот град и покрај тоа што примирјето беше продолжено.

Последното насилство доаѓа и покрај најновите ветувања за прекин на огнот на двајцата завојувани генерали, со цел да се овозможи очајно потребната помош да стигне до опколените цивили.

Посредниците од САД и Саудиска Арабија доцна во понеделникот рекоа дека армијата и паравоената РСФ се согласиле да го продолжат за пет дена хуманитарното примирје што често го прекршуваа во текот на изминатата недела.

Од објавувањето, жителите пријавија „судири со различни видови оружје во јужен Картум“ и борби во Нјала, главниот град на државата Јужен Дарфур.

„Армијата е подготвена да се бори до победа“, изјави началникот на армијата Абдел Фатах ал-Бурхан за време на посетата на војниците во главниот град Картум.

Токму во Џеда, Саудиска Арабија, посредниците посредуваа за примирјето меѓу Бурхан и неговиот ривал, командантот на РСФ Мохамед Хамдан Дагло.

Посредниците признаа дека примирјето е „несовршено почитувано“, но рекоа дека продолжувањето „ќе дозволи понатамошни хуманитарни напори“.

РСФ соопштија дека „ќе го искористат своето право да се бранат“ и ја обвинија армијата за кршење на примирјето.

Во војната загинаа повеќе од 1.800 луѓе, според Проектот за податоци за локација и настани за вооружени конфликти.

Обединетите нации соопштија дека повеќе од еден милион луѓе се внатрешно раселени, а речиси 350.000 избегале во странство, вклучително и над 170.000 во Египет.

„Пљачкањето и грабежот станаа секојдневие во Картум, при што некои области се целосно лишени од имот“, рече Ахмед Омер од Норвешкиот совет за бегалци.