Шенкелберг е роден една година пред шпанскиот грип да ја погоди земјата, а последната година од неговиот живот ја одбележа пандемијата ковид-19. Тој се заразил, но немал никакви симптоми, истакнуваат членовите на неговото семејство.

Шенкелберг доживеа еден од најзначајните денови во модерната американска историја – 7 декември 1941 година, нападот на јапонските воздушни сили на Перл Харбор на Хаваи, по што САД влегоа во Втората светска војна.