Претходно, суд во Мјанмар ја прогласи Су Чи, која е соборена од власт со државен удар на 1 февруари, за виновна по обвиненијата за поттикнување јавни немири и кршење на ограничувањата наметнати поради коронавирусот.

Судската одлука предизвика осуда од меѓународната заедница.