Американската вселенска агенција НАСА објави дека го именувала својот прв директор за истражување на она што владата го нарекува „неидентификувани летечки објекти“ (НЛО).

Шефот на американската вселенска агенција во исто време изјави дека група експерти не пронашле докази за вонземско потекло на овие објекти откако ги утврдиле фактите за ова прашање.

Администраторот Бил Нелсон го објави назначувањето на истражувачки водач – иако не го идентификуваше лицето – откако независна комисија од експерти препорача на НАСА да ги засили напорите за собирање информации за НЛО и да игра поголема улога во помагањето на Пентагон да ги открие.

За време на прес-конференцијата, Нелсон го изрази и своето лично мислење дека живот постои надвор од Земјата.

„Постои глобална фасцинација со НЛО. На моите патувања, едно од првите прашања што често ги добивам е за овие видувања. И голем дел од таа фасцинација се должи на непознатата природа“, рече Нелсон.

„Ако ме прашате дали верувам дека има живот во универзумот што е толку голем што ми е тешко да разберам колку е голем, мојот личен одговор е „Да“, додаде Нелсон.

Во текот на изминатите неколку години, американската влада неколкупати ги објави информациите што ги собра за тема за која официјалните лица некогаш практично молчеа.

Во 2021 година, владата објави извештаи составени од Канцеларијата на директорот на националното разузнавање во соработка со оперативната група предводена од морнарицата, во кои беа вклучени бројни видувања на НЛО од главно воен персонал.

„Мисијата на НАСА е да го открие непознатото. Што и да најдеме, ќе ви кажеме“, рече Нелсон, ветувајќи транспарентност за сите наоди.

Панелот на НАСА, составен од експерти од научни области, од физика до астробиологија, ги објави извештаите по првиот јавен состанок во јуни.

„Независниот студиски тим на НАСА не најде докази дека НЛО се од вонземско потекло, но не знаеме што се тие НЛО“, рече Нелсон, додавајќи дека целта на НАСА е „да го премести разговорот за НЛО од сензационализам во наука“.