Поради сушата, Њусам објави вонредна состојба во 50 од 58 окрузи на Калифорнија, каде живеат околу 42 отсто од населението. За големите окрузи како Лос Анѓелес, Сан Диего и Сан Франциско, не важи вонредната состојба.

Во сојузната држава наскоро ќе има гласање за негова недоворба, и ако 50 отсто од избирачите гласаат за тоа, ќе има избори. Највероатно затоа нема извршна наредба за рестрикции на водата.

-Се надеваме дека луѓето ја разбираат сиуацијата како за време на последната суша, и ќе прибегнат кон 15 процентно доброволно кратење на користењето вода не само во своите домови туку и во рамките на индустриските и комерцијалните активности и земјоделските работи, изјави Њусам на брифинг за новинарите.

Тој советуваше намалено новоднување на тревниците, одење пократко на туширање и поправање на пропуштањето вода, истакнувајќи дека „не сакаме да се бидеме деспоти“ и дека „ова е само доброволно“.

Њусам се држи добро на рејтинизте и повиците за гласање за негова недоверба е поттикнато од неговото справување со пандемијата и рестрикциите поради тоа.

Во северниот дел на Калифорнија моментално има пожари,.а најважните резервоари на вода се на критично ниско ниво.