НАТО се консултира за потребата да се отстрани нуклеарното оружје од складиштето и да се подготви за вклучување во арсеналот за да испрати директна порака до непријателите на алијансата. Ова го изјави генералниот секретар Јенс Столтенберг во интервју за британскиот весник „Телеграф“.

Според него, таквата транспарентност треба да има застрашувачка сила и да биде во сржта на подготовката за поопасен свет во кој Кина, особено, многу инвестира во ново нуклеарно оружје.

Во НАТО има три нуклеарни сили, а останатите инвестираат во средства за нивна употреба. Франција не го обезбедува својот арсенал на Алијансата. Се проценува дека 40 – 225 британски и 1.700 – 3.700 американски боеви глави се во оперативна готовност.

НАТО разговара за зголемување на бројот на нуклеарно оружје во готовност, а за тоа има повеќе причини. Првиот човек на НАТО објасни дека нивната организација мора да покаже на светот и на непријателите на Северноатлантската алијанса за нивниот воен арсенал.

Столтенберг потсети дека Кина активно инвестира во воена опрема, па вели дека е можно за неколку години да ги претркаат.