Изненадувачки правен пресврт, Драги Рашковски, поранешниот генерален секретар на Владата, е ослободен од домашен притвор откако дал гаранции во вид на имот вреден 11.868.762 македонски денари (околу 192.000 евра), соопшти Кривичниот суд. Одлуката што ја донесе Кривичниот совет на Одделот за организиран криминал и корупција доаѓа како одговор на предлогот со кој се бара укинување на мерката куќен притвор за Рашковски.

Судот наведе „Мерката куќен притвор се укинува со наведена гаранција во износ од 11.868.762 македонски денари во недвижен имот. Но, на оваа одлука Обвинителството има право на жалба.

На ова решение, Обвинителството може да се жали.

„Станува збор за неправосилно решение за кое по добиена жалба на надлежниот обвинител и комплетирање на предметот во законски утврдениот рок, ќе биде доставен на надлежно постапување во второстепениот суд“, прецизираат од Кривичниот суд.

Контроверзниот случај „Софтвери“, кој резултираше со првично апсење и последователно осудување на Рашковски по обвиненијата за злоупотреба на службената положба, злоупотреба на овластувањата, перење пари и други слични дела, продолжува да привлекува внимание. Рашковски беше осуден на осум години затвор за вмешаност во повеќе тендери спроведени за време на неговиот мандат како раководител на Генералниот секретаријат.

Случајот „Софтвери“ се врти околу четири проекти за набавки што ги реализираше Генералниот секретаријат на Владата. Овие проекти вклучуваа биометриски систем за идентификација, софтвер за одредување просечна брзина на возила во сообраќајот и издавање казни, камери за препознавање на регистарски таблички и метални кабини за биометрискиот систем за идентификација. Обвинителството исто така обвини дека Рашковски одобрил исплати на физички лица ангажирани од него, при што дел од средствата завршувале кај него.