Неработен ден, пак, за сите граѓани на Република Македонија е понеделник (3 мај), вториот ден на Велигден според православниот календар.

Министерството за труд и социјална политика, на граѓаните од православна вероисповед во Република Македонија им го честита големиот христијански празник Велигден.