Јавниот обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје доставил предлози  за укинување на изречените мерки во осомничените лица во кривичното дело загрозување на безбедноста на воздушниот сообраќај во инцидентот што се случи во М-НАВ. Предлозите што се доставени бараат укинување на мерките за обезбедување присуство, поточно мерките притвор и куќен притвор.

Предлог на обвинителот за укунивање на мерките

Јавниот обвинител достави предлози до судиите на претходна постапка во Основниот кривичен суд Скопје. Преку предлогот се бара укинување на изречените мерки  притвор и домашен притвор за 6 лица под сомнение за кривично дело Загрозување на безбедноста на воздушниот сообраќај, по чл. 303 став 2 cv со чл. 22, во врска со настаните од 4 јануари во М-НАВ.

Судски одговор на предлогот

Постапувајќи по предлог на Јавниот обвинител, судиите на претходна постапка ги разгледале приложените факти. Следствено, донесени се решенија за мерките за шест лица инволвирани во случајот.

Поединечни специфични одлуки

1. А.О., Р.Б. и Љ.К.
-Судиите ја укинаа мерката куќен притвор.

2. С.Ш., О.А., и Е.С.
-Судиите ја укинаа мерката притвор и изрекоа мерки на претпазливост од чл. 146 став 1 точки 1, 2.3 и 6.

Пропишани мерки на претпазливост*

Мерките на претпазливост вклучуваат:

– Забрана за напуштање на живеалиштето или живеалиштето.
– Одземање на патна исправа и забрана за издавање нова.
– Обврска на обвинетиот да се јави во судот.
– Забрана за приближување или воспоставување врска со одредени лица.

Следни чекори и право на жалба

Според донесените решенија, инволвираните страни имаат право на жалба до Кривичниот совет на Основниот кривичен суд Скопје. Овој правен пат дава можност за засегнатите да ги оспорат донесените одлуки.