Nissan, кој беше меѓу првите производители на електромобили на масовниот пазар со својот модел Leaf, има за цел да освои пазарен удел со својот подлабок притисок кон електрифицираните возила и да се одбрани од ривалите, вклучително и поновите учесници како што е Tesla Inc.

Неговата обновена посветеност на автомобилите на батерии доаѓа откако побарувачката на потрошувачите за такви возила расте на клучните пазари на автомобили, како што се Кина и САД. Главниот извршен директор Макото Учида рече дека Nissan има за цел да ги направи електричните возила достапни за повеќе возачи.

-Ќе ги унапредиме нашите напори за демократизација на електрификацијата, рече тој во онлајн презентацијата. Акциите на Nissan паднаа за дури 4,9% во утринското тргување во Токио, со што се послаби од своите главни ривали.