Истражувачите од Универзитетот во Падова и Империјал колеџ во Лондон тестирале над 85 проценти од 3.000 жители на градот Во (Vaud) во Италија во текот на февруари и март 2020 година за инфекција со САРС-КоВ-2 и ги тестирале повторно во мај и ноември 2020 година за да утврдат присуство на антитела.против коронавирус.

Резултатите од ова истражување беа објавени неодамна во списанието „Nature Communications“.

Нема разлика кај симптоматски и асимптоматски пациенти

Истражувачкиот тим откри дека 98,8 проценти од луѓето заразени во февруари 2020 година покажале ниво на антитела што може да се забележи во ноември истата година и дека нема никаква разлика помеѓу луѓето кои страдале од симптоми на КОВИД-19 и оние кои немале. симптоми на болеста.

Нивото на антитела било следено со користење на три теста – тестови кои откриваат различни видови антитела кои реагираат на различни делови на вирусот. Резултатите покажаа дека, иако сите типови на антитела покажаа одредено опаѓање помеѓу мај и ноември, стапката на деградација е различна во зависност од тестот.

Тимот, исто така, откри случаи на зголемено ниво на антитела кај некои луѓе, што укажува на потенцијални повторни инфекции со вирусот, што обезбедило поттик за имунитетот.

Силината на имунолошкиот одговор не зависи од симптомите и сериозноста на инфекцијата

Водечкиот автор на студијата, д-р Иларија Доригати, од Центарот за глобална анализа на инфективни болести и Институтот за анализа на болести и итни случаи, Абдул Латиф Џамил (J-IDEA) од Империјал колеџ во Лондон, рече:

„Не најдовме докази за нивото на антитела помеѓу симптоматските и асимптоматските инфекции, тие не се разликуваат значително, што покажува дека јачината на имунолошкиот одговор не зависи од симптомите и сериозноста на инфекцијата. Сепак, нашата студија покажува дека нивото на антитела варира, понекогаш значително, во зависност од користениот тест. Ова значи дека е потребна претпазливост при споредување на проценките за нивото на инфекција кај популации добиени во различни делови на светот, различни тестови и во различно време#.

По девет месеци, нивото на антитела паѓа

Професорот Енрико Лавецо од Универзитетот во Падова рече дека „тестирањето во мај покажа дека 3,5 проценти од популацијата на градот Вo биле изложени на вирусот, иако не сите испитаници биле свесни за нивната изложеност поради голем дел од асимптоматските инфекции.

„Сепак, за време на следењето, кое беше спроведено приближно девет месеци по избувнувањето на инфекцијата, откривме дека има помалку антитела, затоа мора да продолжиме да ја следиме упорноста на антителата подолг временски период“, рече професор Лавецо.

1:4 шанси заразено лице да ја пренесе инфекцијата во домаќинството

Тимот, исто така, го испитал статусот на инфекција кај членовите на домаќинството за да ја процени веројатноста заразен член да ја пренесе инфекцијата во домаќинството. Нивното моделирање покажува дека постои веројатност од околу 1:4 за лице заразено со вирусот САРС-КоВ-2 да ја пренесе инфекцијата на некој од семејството.

Ова откритие потврдува дека постојат големи разлики во бројот на секундарни случаи на инфекција. Големите разлики во начинот на кој едно заразено лице може да зарази други во популацијата, сугерираат дека факторите на однесување се клучни за контрола на епидемијата, а физичкото растојание, како и ограничувањето на контактот и носењето маски, остануваат важни за да се намали ризикот од пренесување на болести, дури и кај популации каде стапките на вакцинација се високи.