Покрај тоа, 12 мај е прогласен за ден на жалост во републиките.

-На 12 мај наставата е откажана во сите училишта во Казан. Инспекциите на сите образовни институции во Татарстан ќе бидат организирани во име на претседателот на Републиката, рече таа.

19-годишниот Илназ Галијавиев, кој го нападна училиштето со свој соучесник утрото на 11 мај, ги објавил своите планови пред масакрот.

Најмалку 11 лица загинаа во пукањето што утрово се случи во училиште во рускиот град Казањ.