Висок скок на загадување на воздухот е забележан вчера во Скопје и во повеќе градови во земјава. Невладините и граѓаните алармираа дека во одделни делови на Скопје се палат пластични материјали што според нив беше причина за загадениот воздух синоќа. Од Министерството за животна средина велат дека причина за загаденоста бил пустинскиот ветар кој донел прашина во земјава, но од Град Скопје и од Инспекторатот за животна средина, засега нема никакви информации што била причината за високото загадување и што е преземено.

Невообичаено високи вредности на загаденост на воздухот вчера покажуваат и споредбените податоци на Министерството за животна средина и просторно планирање од 16 до 23 јуни. Интересен е податокот што и во Лазараполе каде што и во зима нема загаден воздух, вчера е регистрирана висока загаденост од 100 милиграми на кубен метар.

Во Карпош каде што во изминатите денови имаше загаденост на воздухот далеку под дозволената граница од 50 микрограми на кубен – околу 33,8 µg/m3 вчера се измерени 62,6 микрограми на кубен метар ПМ 10 честчки.

Вчера во скопската општина Центар се измерени 68,9 µg/m3 ПМ 10. Повисоко загадување имало и во Лисиче – 58,4, Ректорат – 54,9, Миладиновце – 54,5 и Ѓорче Петров – 52,4 микрограми на кубен метар. Само во Гази Баба се измерени 47,4 микрограми на кубен метар.

Табелата покажува дека претходниот ден загадувањето на сите мерни места во Скопје и другите градови било далеку под дозволениот максимум.

Во Центар се измерени 48,5 µg/m3,во Карпош – 33,8, Лисиче – 36, Ректорат – 36,6, Миладиновци – 24,2 во Ѓорче Петров – 33,1. Во Гази Баба на 21 јуни се измерени 28 микрограми на кубен метар ПМ 10 честички.

Според овие податоци, вчера попладне нешто се случило што драстично го загадило воздухот во Скопје.