Откривање на резултатите од анкетата на ИПИС: ВМРО-ДПМНЕ го презема водството

Во емисијата „Објектив“ на МРТ беа откриени интригантни резултати од анкета на ИПИС, спроведена во пресрет на парламентарните избори кои се очекуваат со нетрпение, закажани за 8 мај.

ИЕ 3: ВМРО-ДПМНЕ обезбедува страшно водство

Во третата ИЕ, како фаворит излегува ВМРО-ДПМНЕ, која може да се пофали со значителна предност во рејтингот. Неверојатни 32,8 отсто од испитаниците недвосмислено ја изразиле својата намера да го дадат својот глас во корист на ВМРО-ДПМНЕ.

Предизвикувачи во ИЕ 3: СДСМ, Левица и ЗНАМ

СДСМ со поддршка од на 14,8%  на гласачите во ИЕ 3, се позиционира  како главен противник. Левица и партијата ЗНАМ добија поддршка од 3,9% и 3,5% од учесниците во истражувањето.

21% не сакаат да одговорат за кого ќе гласаат во ИЕ 3

Интересно е што забележителни 21% од испитаниците избираат да останат дискретни, воздржувајќи се од откривање на нивните преференции за гласање.

Доминацијата на ВМРО-ДПМНЕ се прошири и во Изборната единица 4

Привлечноста на ВМРО-ДПМНЕ не е ограничена само на ИЕ 3; го проширува своето влијание на изборната единица 4, обезбедувајќи највисок степен на доверба меѓу гласачите.

Командна поддршка во ИЕ 4: ВМРО-ДПМНЕ води на патот

Речиси 30,4% од учесниците во анкетата во ИЕ 4 се залагаат за поддршка на ВМРО-ДПМНЕ, нагласувајќи ја нејзината популарност. Во меѓувреме, СДСМ заостанува со 16,9 отсто од гласачите кои ја поддржуваат нивната кандидатура.

Други играчки во ИЕ 4: Левица и ЗНАМ во трката

Во ИЕ 4,  Левица успева да обезбеди 3,7% од гласовите, додека ЗНАМ следи со 2,6% поддршка, обезбедувајќи им на гласачите алтернативни избори

Љупчо Златев со пресметка на својот фејсбук профил

Новинарот Љупчо Златев се огласи на својот фејсбук профил со пресметка на процентите од секоја изборна единица објавена во анкетата на МРТВ.

-Процентите од секоја изборна единица објавена во анкетата на МРТВ ги ставив во донтов модел. Еве кој колку пратеници ни освоил (анкетата е правена пред хаосот со пасошите и возачките):
VMRO-DPMNE 54
SDSM 26
Levica 6
ZNAM 5
DUI 15
ESP 10
Alijansa 4
Албанските политички партии вкупно имаат 29 пратеници, што мислам дека е поради статистичката грешка, би требало да поделат еден, двајца или тројца помалку.
Така што, од позиција на опозиција, според анкетава, ВМРО-ДПМНЕ се на работ од 61 пратеник, – Љупчо Златев.

Извор: Курир