Претседателот Александар Вучиќ синоќа најави дека, кога ќе се врати од Париз, ќе испрати писмено барање до новата влада да размисли дали да му предложи на Собранието измени на Кривичниот законик со цел да се воведе смртна казна за убијците како оние што го убија девојчето Данка Илиќ во Бор, како и во училиштата Рибникар, Дубона и Орашје.

„Едно време јавно се залагав и барав Владата на Србија да размисли со Советот на Европа и со сите други дали е можно повторно да се воведе смртната казна, без да трпат правни и политички последици, без да бидам казнет поради тоа. , ако некое дело заслужува смртна казна тогаш тоа е ова кривично дело.Ќе го повторам писмено, штом се вратам од Париз ќе го испратам до Владата на Србија, па кога ќе формираат влада нека размислат дали ќе одат со таков предлог пред Народното собрание со измени и дополнувања на Кривичниот законик на законот или не“, рече Вучиќ во гостувањето на ТВ Информер.

Вучиќ истакна дека, дури и да осудите некого на 40 години, тоа не е соодветна казна за кривично дело како што се случи во Бор, имајќи предвид дека девојката била жива кога ја удрил автомобил и потоа била убиена.

Тој изјави дека оние кои се против смртната казна имаат оправдување кое е рационално и сериозно – дека еднаш во 1.000 случаи грешиш и осудуваш некого на смрт и ја извршуваш таа казна, а потоа дознаваш после 10, 20 или 30 години дека си згрешил, тоа е многу поголем грев отколку 1000 пати да казниш некој со помала казна.

„Но, за нешто каде што работите се толку очигледни, каде што нема никаков сомнеж, не мислам дека тоа би можело да создаде никаков проблем, освен што мислам дека ќе функционира навистина добро во однос на превенцијата и поголем страв од оние кои мислат дека е можно да се извршат такви злосторства“, нагласи Вучиќ.

Претседателот праша како се чувствуваат сите во Србија кога ќе слушнат дека невино дете починало поради лудаци и психопати кои наместо да го однесат детето во болница или здравствен дом, во првата брза помош, го носат и го убиваат детето.