Марсел беше графичар, илустратор на книги, историчар на култура, уметник на нацијата и почесен претседател на Унгарската уметничка академија.

Режисерот на анимирани филмови ќе биде запамтен помеѓу публиката по популарната анимирана серија „Густав“, за која го пишуваше сценариото, а еден од неговите познати цртани филмови е и „Синот на белата кобила“.