Бујар Османи на чело во собирањето потписи за претседателска кандидатура

Во собирањето потписи за претседателски номинации, првите два дена од собирањето ја покажуваат сликата на теренот. Предводник е кандидатот за претседател на ДУИ, Бујар Османи, кој собра 5.405 потписи.

Максим Димитриевски со 3.613 потписи

Веднаш по Османи е Максим Димитриевски од ЗНАМ, кој обезбеди 3.613 потписи. Конкуренцијата е голема, а секој потпис е важен.

 Професорката Билјана Ванковска собра 2.758 потписи

Не заостанува и професорката Билјана Ванковска, која ја претставува Левица, со 2.758 потписи.

Стевчо Јакимовски следи со 1.974 потписи

Стевчо Јакимовски од Карпош доби поддршка од 1.974 лица во првите два дена од собирањето потписи.

Вело Марковски и Арбен Таравари: Заостануваат, но постојано собираат

Вело Марковски и кандидатот на Алијансата Арбен Таравари, иако почнуваат со помалку потписи (249 и 246, соодветно), овие бројки ќе се качуваат во деновите што доаѓаат

Ѓорги Манасков има 59 потписи, додека господинот Поповски има обезбедено 10 поддржувачи. Секој потпис придонесува за наративот на јавното чувство.

 

Во меѓувреме, исплива наводно видео кое ја покажува масовната мобилизација на поддржувачите на ДУИ

 

Извор: Faktor

Извор: Антропол