По поделбата во рамките на Алијансата за Албанците се одвива внатрешна борба за моќ, предизвикувајќи правни битки и имотни поделби што би можеле да ја редефинираат нејзината политичка траекторија.

Судска одлука: Таравари стои цврсто

Претседателот Арбен Таравари, уверен во своето упориште во Централното претседателство и Собранието, тврди дека секоја судска одлука ќе биде почитувана. Тој го потенцира партиското мнозинство, наведувајќи:

„Ќе ја почитуваме секоја одлука на судот бидејќи сме сигурни дека имаме мнозинство. Оваа декларација доаѓа по поделбата на партијата на две фракции, при што едната се собра зад Таравари, а другата го поддржува поранешниот претседател Зијадин Села.

 Потписи и предизвици на фракциите

Таравари ги расветлува предизвиците на опозицијата, посочувајќи:

„Другата страна си има проблеми да собере потписи за да докаже дека тие имаат две третини, нив им требаат две третини, а нас само една половина“.

Борбата за двотретинско мнозинство, Таравари ја смета за невозможна.

Таравари вели дека фракцијата на Села веќе неколку месеци шурува со ДУИ, но тоа е нивен став и он ко почитува, тврдејќи дека е легитимен

Прагматична поделба на имот

Интервју со Таравари за Гласот на Америка открива прагматичен пристап кон имотот на партијата.

„Алијансата за Албанците како партија нема имот, но се договоривме со Зијадин Села да ги поделиме партиските простории кои ни се издаваат под кирија.

. Одлуката, донесена пред две недели, имаше за цел да се избегнат конфликти, одредувајќи специфични канцеларии за секоја фракција – Скопје за поддржувачите на Села и Тетово како официјално седиште за таборот на Таравари.

Правни маневри: Кампот на Таравари презема акција

Оваа недела фракцијата на Таравари започна правна офанзива, оспорувајќи го легитимитетот на вонредниот конгрес на Села. Вооружен со претставка поднесена до Основниот суд Тетово и заверени изјави од делегати, таборот на Таравари е решен да го оспори неговото разрешување од раководството на партијата.

Идеолошки раздор: Избори и лидерство

Во срцето на партискиот раскол лежи фундаменталното несогласување околу изборната стратегија. Додека Таравари се залага за сојуз со албанската опозиција, Села и неговите поддржувачи се залагаат за независно учество на претстојните избори

Таравари го повтори неговиот став за избор на претседателот во Собранието.

Политичко исчекување: Натпревар со ДУИ

Таравари сакаше силна политичка пресметка, очекувајќи да се соочи со Ахмети.