Белоруските власти соопштија дека Емил Чечко, полски војник кој пребегна во Белорусија во екот на граничната криза со мигрантите минатата година, бил пронајден обесен во Минск. Безбедносните служби кои ја истражуваат смртта на мажот засега не можат да потврдат дали се работи за самоубиство или убиство.

Чечко ја преминал полско-белоруската граница на 16 декември 2021 година и, според белоруските власти, побарал азил. Војникот, кој учествувал во операцијата за задржување на мигрантите на полската влада, наводно рекол дека бил принуден да ја напушти својата татковина бидејќи бил силно противник на жестоката тактика што ја користат полските власти против мигрантите кои се обидуваат да ја преминат границата.

Во изјава за белоруските медиуми, Чечко, меѓу другото, тврди дека видел двајца полски доброволци како биле застрелани откако дошле во регионот да им помогнат на бегалците. Полскиот војник не достави никаков доказ за да ги потврди тие наводи, иако нема извештаи од самата Полска кои би ја потврдиле или негирале наводната смрт на двајцата доброволци.

Згора на тоа, Чечко тврдеше дека полските граничари и војници убиле некаде помеѓу 200 и 700 мигранти во текот на само десет дена во јуни. Војникот, исто така, тврдеше дека тој самиот учествувал во тие наводни масовни убиства, при што телата потоа наводно биле закопани во масовни гробници од полските граничари. Сепак, овие тврдења не беа поткрепени со никаков доказ.

За време на неговиот престој во Белорусија, Чечко исто така инсистираше на тоа дека ќе се соочи со смрт ако се врати во Полска.

Полските медиуми во тоа време го отфрлија сето горенаведено како дел од кампањата за дезинформација на белорускиот претседател Александар Лукашенко против Полска.

Шеснаесеттата механизирана дивизија, каде што служел Чечко, го потврди неговото исчезнување, а полскиот министер за одбрана, Мариуш Блашчак, тврди дека дезертерот „имал проблеми со законот“ и претходно побарал да ја напушти војската.