Корисниците пријавуваат проблеми, дури и оние кои можат да влезат на сајтот и да иберат одреден производ, имаат други проблеми- можат да стават поризводи во кошничка за копување, но не можат да ги платат.

Популарниот сајт „DownDetector“, кој ги следи проблемите на мрежите, објави дека постојат проблеми, најмногу во Северна Америка.

Исто така, сајтот на Амазон паднал и во делови на Европа и Азија.

Веројатно станува збор за преоптоварување затоа што сега сите купуваат на Амазон пред  Божиќ.