Ослободување на Миле Јанакиевски и правна позадина

Денеска од затвор излезе Миле Јанакиевски, поранешниот министер за транспорт и врски во владата на Никола Груевски. Јанакиевски помина шест години под ефективни мерки, а беше прогласен за виновен во три големи случаи. Два од овие случаи, „Шпански скали“ и „Титаник“, беа процесуирани од поранешното Специјално обвинителство и беа обвиненија за изборни манипулации. Дополнително, тој беше обвинет за организирање на насилството во Собранието на 27 април 2017 година.

Избегнување на понатамошно затворање

Јанакиевски се соочи со ризик од нови три и пол години затвор поради случајот „Топлик“ во Сончев Град. Сепак, тоа беше спречено кога Апелациониот суд ја укина првичната одлука и го врати предметот на повторно судење. За време на повторното судење, во Собранието се подготвуваше новиот Кривичен законик. Новите одредби опфатија олеснителни мерки за злоупотреба на службената должност, што на крајот го спаси Јанакиевски од натамошна казна затвор поради застареност.

Пресуди и обвиненија

Јанакиевски во април 2022 година беше осуден за пет кривични дела, во износ од вкупно 14 години затвор. Тие вклучуваат обвиненија за „Насилство во општина Центар“, за што доби условна казна, како и случаи за „Кинески автобуси“, „Организатор на 27 април“, „Титаник“, „ТНТ“ во врска со рушењето на  Космос, „Талир“ и „Траекторија“ со незавршениот проект за кинески автопати и случајот „Шпански скали“.

Пресуда на Судот во Стразбур

Во 2023 година Јанакиевски го доби случајот против државата во Меѓународниот суд на правдата во Стразбур. Поради должината на притворот му е досудена отштета од 3.900 евра. Одлуката во Стразбур се повикува на Меѓународната конвенција за човекови права и слободи. Јанакиевски првпат беше уапсен на 13 ноември 2018 година.