Христијан Мицкоски, мандатар за состав на нова влада, во недела најави вклучување на министрите од албанската коалиција Вреди и ЗНАМ во коалицијата со ВМРО-ДПМНЕ. Собраниската седница за избор на влада претседателот на Собранието Африм Гаши очекува да ја закаже за во сабота во 11 часот, со цел да заврши до недела на полноќ. Мицкоски планира набргу да го претстави составот и програмата на Владата пред Собранието.

Целите на Владата на Христијан Мицкоски

Во неодамнешното обраќање, Мицкоски ја истакна важноста од вредното владеење, чесноста и посветеноста меѓу неговите именувани министри. Тој изрази нулта толеранција за отстапување од овие принципи, наведувајќи дека какви било пропусти ќе резултираат со итна замена. Отфрлајќи ја идејата за грејс период од 100 дена, Мицкоски го повика својот тим да започне ревносно да работи уште од првиот ден.

„Никој од вас овде во оваа сала не треба да отстапува од нашите цели. Ја отфрлам тезата дека е застранувањата се неизбежни.  Последица ќе биде итна замена. Ваквите постапки не само што би ме разочарале мене туку и нашите непоколебливи поддржувачи низ историјата. Ќе има Нема грејс период, нема фаза на меден месец, ниту 100 минути.

Посветеност за иднината на Македонија

Присуствувајќи на свеченоста „34 години ВМРО-ДПМНЕ, 131 година ВМРО“ во Велес, Мицкоски ја истакна посветеноста на неговата влада за враќање на Македонија како просперитетна и праведна демократија. Тој го потенцираше избегнувањето на непринципиелни договори кои се штетни за државата, тврдејќи дека нивниот напредок ќе биде поттикнат од волјата на народот и нивната посветеност на напорна работа.

„Но, ние нема да застраниме од овој пат со склучување на непринципиелни договори кои и штетат на државата. Нашиот напредок ќе се дефинира со нашата посветеност на работата, а нашата иднина ќе црпи сила од волјата на народот.

Изјавите на Мицкоски ја одразуваат амбициозната агенда на ВМРО-ДПМНЕ додека се подготвуваат да го преземат лидерството и да ја насочат Македонија кон перспективна иднина.