Потенцијалната оставка на АА од нивната функција во владата на денот на изборите малку го загрижува Бујар Османи, кој ја извршува и функцијата потпретседател на ДУИ и министер за надворешни работи. Според Османи, формирањето на техничката влада, која би ја сочинувале бројни политички групи, се очекува да се случи во месец јануари.

„Верувам дека како што ќе одминува времето, влегувањето и излегувањето е се помалку важно, наскоро ќе имаме техничка влада, ако  имаме парламентарни избори во мај, тогаш до почетокот на јануари треба да имаме функционална техничка влада. Во таа влада ќе влезе и ВМРО“, изјави Османи.

Најавата за ваквата реакција доаѓа откако лидерот на АА, Арбен Таравари изјави дека ќе поднесе оставка од функцијата во Владата доколку до крајот на оваа година не поминат уставните измени.

„Кога сите ќе се откажат дека нема да се донесат уставни измени, ние имаме должност како партија да го свикаме партиското собрание, да седнеме и да размислиме дали ќе останеме или ќе излеземе од Владата. Ќе бидеме или на оваа или на страната на опозицијата.“ Според Таравари.

Сепак, претседателот на АА, Арбен Таравари, изјави дека пред да го направи конечниот избор, ќе се сретне со различни амбасадори во нацијата и ќе разговара со членовите на партиското собрание. Тој изјави дека тоа ќе го направи пред да ја донесе одлуката.