Во неодамнешниот развој на настаните по повод 200-тиот ден од започнувањето на конфликтот, портпаролот на бригадите Ал-Касам на Хамас, Абу Убаида, одржа телевизиско обраќање, залагајќи се за зголемени непријателства на повеќе фронтови.

Повик на Хамас за ескалација

Tелевизискиот говор на Абу Убаида, емитуван од Ал Џезира, ја нагласи потребата од зголемени тензии и ескалација, повикувајќи се на неодамнешните настани како што се иранските беспилотни летала и ракетните напади врз Израел. Тој ги пофали овие напади како менувачи на играта, повикувајќи на продолжување на таквите акции за да се растргне противникот.

Проширување на конфликтните зони

Нагласувајќи го значењето на поширокото вклучување, Абу Убаида повика на ескалација не само во Газа, туку и на Западниот Брег и Јордан. Тој ги истакна Западниот Брег и Јордан како клучни арапски фронтови, повикувајќи на зголемено учество и гласност од соодветните популации.

Барањата и ставот на Хамас

Повторувајќи ја цврстината на Хамас, Абу Убаида ги потврди барањата на организацијата презентирани за време на преговорите за прекин на огнот. Овие барања вклучуваат прекин на израелските воени офанзиви, повлекување на израелските сили од Газа и олеснување на враќањето на раселените лица во северниот дел на Газа.

Израелски одговор

Како одговор на повиците на Хамас за ескалација, Израел наводно ги интензивирал своите напади низ Газа, при што жителите го опишуваат како едно од најжестоките бомбардирања во последните неколку недели. Израелската војска издаде предупредувања за зголемена опасност, што доведе до нови евакуации во северните региони на Газа.

Ситуацијата продолжува да се развива во услови на ескалација на тензии и конфликтни интереси меѓу инволвираните страни.