Јавното обвинителство покрена истрага за затворањето на хируршките сали во клиничкиот центар „Мајка Тереза“ со цел да се разбере зошто објектите не работат една недела. Извештаите укажуваат на загриженост поради непријатна миризба и неисправност на системот за вентилација, што предизвика интервенција од Министерството за здравство. Назначен е обвинител кој треба да утврди дали се случиле некои кривични дела во врска со затворањето.

Истрага за кривични дела и прекршоци на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“

По собирањето на изјави и докази, обвинителството ќе оценува дали има основи за поведување кривична постапка и против кого. Во моментов функционираат само три сали за итни случаи, а пациентите се пренасочуваат на лекување во други болници.

Политичка реакција

ВМРО-ДПМНЕ реагираше на состојбата во клиничкиот центар, изразувајќи загриженост за околностите. Партијата тврди дека поединците кои се подложени на операција во установата тоа го прават на сопствен ризик, наведувајќи ја загриженоста за квалитетот на негата. Понатаму ги обвинуваат ДУИ и СДСМ за занемарување на здравствените услуги, што доведе до хаос на Клиниката за хирургија.

Хаос и криза во здравството: Хируршките сали во најголемиот медицински комплекс во Македонија остануваат затворени, Министерството за здравство молчи, а пациенти се оперираат на сопствена одговорност!

„Истрагата за затворањето на хируршките сали во клиничкиот центар „Мајка Тереза“ ја нагласува потребата од темелно испитување и одговорност. Додека властите продолжуваат со нивната истрага, јавноста очекува јасност во врска со причините за исклучувањето и какви било потенцијални пропусти во протоколот.