По речиси четири години присуство во Нагорно-Карабах, руските воени мировни трупи конечно се повлекуваат од регионот, означувајќи го крајот на едно значајно поглавје за Нагорно-Карабах.

Потврда од официјални лица за повлекување

Официјални лица и од Русија и од Азербејџан  потврдија повлекување на руските мировници, кои беа распоредени во Нагорно-Карабах по прекинот на непријателствата во ерменско-азербејџанската војна во 2020 година.

Портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков, ги потврди извештаите за повлекување за време на брифингот со новинарите, иако се воздржа од давање дополнителни детали во врска со временската рамка или логистиката на повлекувањето.

Министерот за надворешни работи на Азербејџан, Хикмет Хаџиев, исто така, ја потврди веста за повлекувањето на војниците, потврдувајќи дека двете земји постигнале договор за ова прашање.

Непотребно присуство

Иако не беше наведена експлицитна причина за ова повлекување, нашироко се шпекулира дека присуството на руски трупи стана излишно по успешните напори на Азербејџан да ја врати целосната контрола врз регионот минатата година.

Нагорно-Карабах, регион нарушен со меѓуетнички конфликт како последица на распадот на Советскиот Сојуз во раните 1990-ти, со децении е фокусна точка на расправија меѓу Ерменија и Азербејџан.