Во уште една демонстрација на неспособност, СДСМ уште еднаш го навлече гневот на јавноста, овој пат поради лошото управување со распределбата на пасошите. Грандиозното прифаќање на обрасците на границата од страна на Бојмацалиев послужи само за да се истакне катастрофалното справување со процесот на издавање пасоши, повторувајќи ги претходните погрешни чекори со управувањето со вакцините.

Неуспешни ветувања и лошо менаџирање: Откриено фијаско со пасошите

ВМРО-ДПМНЕ ја нагласува темата за неспособноста на СДСМ што се повторува, правејќи паралели меѓу неправилно ракување со вакцините во минатото и сегашната мака со пасошот. Наместо да го слави приемот на формулари, Бојмачалиев како шеф на кабинет на Спасовски треба да им се извинува на граѓаните за немањето пасоши и немањето кохерентен план за управување со целата операција.

Неисполнети обврски и заостанати пасоши

Кон крајот на 2023 година, Спасовски и Бојмацалиев ги уверуваа граѓаните дека можат навремено да ги подигнат своите лични и патни исправи, почитувајќи го рокот наметнат од Владата до 14 февруари 2024 година. Сепак, ВМРО-ДПМНЕ тврди дека овие ветувања биле празни. бидејќи владата не ги исполни нарачките, намалувајќи ги од 400.000 на само неколку десетици илјади.

Ваквото лошо менаџирање ги остави граѓаните, кои беа фотографирани уште во ноември, со месеци да не можат да си ги обезбедат документите, како по редовни, така и експресни процедури, директно прекршувајќи ги предвидените рокови. Како резултат на тоа, над 600.000 македонски граѓани се наоѓаат во бирократска неизвесност, ситуација која ВМРО-ДПМНЕ ја нарекува „државен притвор“.

Повик за решенија: СДСМ повикан да излага закон за продолжување на важноста на пасошот

ВМРО-ДПМНЕ предлага решение за проблемот создаден од сопствените пропусти на СДСМ. Апелираат СДСМ да гласа за измена на законот, продолжување на важноста на пасошите за да се олесни проблемот што го предизвикаа. Граѓаните, добро запознаени со актуелната состојба под владеење на СДС и ДУИ, се охрабрени да се обединат против оваа власт.

Во соопштението, ВМРО ја потенцира сериозноста на ситуацијата, наведувајќи:

„Граѓаните знаат дека со ДУИ и СДС на власт никогаш не било полошо. Затоа е важно да ги победиме“.

Додека граѓаните се мачат со последиците од лошото менаџирање на СДСМ, повикот за промени и одговорност станува се погласен.

Извор: a1on