Потрагата по правдата на Бојан Јовановски- БОКИ 13

Навлегување во правниот лавиринт

Бојан Јовановски побара повторно судење за да ја докаже својата невиност.  Но доколку така одлучи Апелациониот суд, би можел да се задоволи со суштинска ослободителна пресуда од второстепениот суд, објави ТВ Телма.

Молбата на Јовановски за правично судење

„Се согласувам со образложението на моите бранители. Се што барам е шанса за правично судење пред непристрасен суд, каде што ќе може да се потврди мојата невиност“, изјави Јовановски.

Отпакување на аргументите на одбраната

Јовановски и неговата одбрана изнесоа низа забелешки на првичната пресуда. Тие укажаа на повеќекратни прекршени права во текот на претходната постапка и погрешно толкување на доказите што довеле до барање за поништување на одлуката на Основниот кривичен суд Скопје.

Меѓу забелешките беше и фактот дека една од судијките вклучени во случајот не била изземена и покрај тоа што сама побарала. Тоа се должи на нејзината претходна инволвираност во случајот „Рекет“, каде што имаше функција и во судечкиот совет и оформено мислење за Боки-13.

„И сѐ да е во ред со оваа пресуда, не може да се занемари фактот што судијата кој побарал да биде изземен од судењето во првостепениот суд, бидејќи учествувал во судечкиот совет во случајот „Рекет“, кој исто така се однесува на обвинетиот Бојан Јовановски, но не го изземале и продолжил да постапува по предметот“,

рече адвокатот Сашко Дуковски, пренесува МИА.

Гаранција на одбраната за неповреден статус на бизнисмените

Одбраната продолжи да ги уверува судиите дека бизнисмените Силјан Мицевски и Ардијан Амзоски не претрпеле никаква штета.

„Самите оштетени кажаа дека не се чувствуваат за измамени на главна расправа пред Кривичен суд. Не се оштетени, бидејќи немало умисла да бидат измамени или некој пак ги одржувал во заблуда. Пред сè, зборувам за мене, бидејќи целиот товар се става на мој грб. Целата постапка се водеше на нефер начин. Барам правда, не милост. Бев предвремено осуден, бидејќи во многу наврати и на многу рочишта беше истакнато од судијката дека нејзините одлуки ќе можеме да ги обжалиме пред повисоките судови. Тоа денес се случи. Беше прејудицирана таква пресуда и се знаеше тоа од првиот момент. Се надевам дека правдата ќе биде задоволена, а пред непристрасен суд да ја докажам мојата невиност“,

Ослободителната пресуда и ставот на одбраната

Ослободителната пресуда побара и бранителот на обвинетата Јасна Еерцеговиќ, застапувана од Стеван Павлевски, тврдеа дека нема елементи на кривичното дело измама.

Ниту сум измамник ниту сум перела пари, рече пред судиите обвинетата Јасна Ерцеговиќ која со првостепената пресуда доби четири години затвор.

За неа, вишиот обвинител Бурим Рустеми на единствената јавна расправа предложи жалбата да се прифати само за обвинението за измама, а не за перење пари.

Ставот на обвинителот за останатите обвинети

Рустеми препорача отфрлање на жалбите за останатите обвинети, потврдувајќи ја ослободителната  пресуда за Фросина Ременски. Тој тврди дека аргументите на одбраната се невалидни и дека бизнисмените биле оштетени бидејќи уплатиле парични средства. Во однос на судијката од Кривичниот суд се расправаше против нејзиното изземање. На јавната расправа беше и помошничката на Боки 13, Христина Блажевска која доби затворска казна од една година.  но не присуствуваше неговиот татко кој беше условно осуден.

Здравствено-правната битка на Јовановски

Бојан Јовановски, осуден на девет години во случајот „Рекет“, сега бара прекин на издржувањето на казната поради влошена здравствена состојба. Тој пред неколку месеци беше опериран на Клиниката за хируршки болести „Свети Наум Охридски“ во Скопје, при што му беше извршена  целосна гастрекомија, при што целиот негов желудник беше отстранет.

Јовановски пред седницата на Апелациониот суд изјави дека му е констатирана цревна метаплазија на желудникот и делови од тенкото црево, состојба поради која е неспособен да издржи затворска казна.

„Со оваа здравствена состојба не бев и не сум во состојба да бидам во затворот каде ја издржував казната на која бев правосилно осуден и поради тоа сум пуштен на домашно лекување односно на прекин на издржување казната затвор. Со себе носам цела терапија за да функционирам, покрај тоа што имам сериозен хигиено-диететски режим кој изискува посебна храна за да функционирам. Имам проблеми од органски карактер“,

Времеплов на правната одисеја

Правниот процес за случајот „Меѓународнен сојуз“ траеше нешто помалку од две години. Јавното обвинителство за организиран криминал и корупција (ЈООК) го објави на 3 јануари 2020 година, одобрено од судот на 12 мај истата година, а судењето започна во јули 2020 година. Судењето заврши на 7 април минатата година, испорача три затворање, една условна казна и една ослободителна пресуда.

Деветгодишна реченица на Јовановски: Поглед одблизу

Бојан Јовановски, осуден покрај судијата за две финансиски кривични дела – измама и перење пари, е осуден на единствена казна од девет години. Јасна Ерцеговиќ доби две и пол години за помагање во двете дела, што резултираше со заедничка затворска казна од четири години. На Христина Блажевска и се заканува затворска казна од една година само за помагање во финансиски работи, а ослободителна за обвинението за измама.

Дури и таткото на Боки 13, Миле Јовановски, беше заплеткан во случајот и доби двегодишна затворска казна. Меѓутоа, извршувањето на казната се одложува за пет години, доколку нема други прекршоци. Својата пресуда ја доби и Фросина Ременски, поранешен висок функционер на СДСМ и законот, вмешана во помагање измами.

Случајот на меѓународната Сојуз: Наводи и казни

Обвинителството тврди дека под маската на невладината организација „Меѓународен сојуз“ биле измамени бизнисмените Силјан Мицевски од градежната компанија „Пелистер“ и Ардијан Амзоски од „Дрим билдинг“ да финансираат проект за Европскиот центар за луѓе и услуги. . Двајцата наводно биле доведени во заблуда дека придонеле вкупно еден милион евра – Мицевски со 719.905 евра и Амзоски со 233.821 евра.

Јовановски во текот на целата правна постапка доследно ги негираше сите обвинувања. Тој тврди дека нема намера, мотив или идеја да ги измами двете фирми со кои склучил договори. Бизнисмените кои сведочеа за време на судењето ја изразија својата доверба во проектот.

Правниот судир: одбраната на Јовановски

Јовановски од почетокот до крајот на судењето жестоко ги отфрли сите обвинувања. Тој остана на ставот дека нема ниту намера ниту мотивација да се доведат двете компании во заблуда. Со првостепената пресуда Меѓународниот сојуз е прогласен за виновен како правно лице, со што е изречена глоба од еден милион денари.

Извор: 360